fleimio original

POLTTOPUUTELINEEN VALINTA

kuinka valita sopiva tapa kuljettaa polttopuita tulisijan luokse

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa poltetaan paljon puita tulipesissä. Pääasiallinen tarkoitus on kodin lämmittäminen kylmänä aikana. Lue lisää tietoa polttopuista täältä.

Perinteisesti polttopuut on kannettu sisään tulipesän luokse. Tässä on käytetty pahvilaatikoita, pärekoreja ja muita apuvälineitä. Talvet ovat yleensä pitkät, minkä johdosta monelle tämä puiden kantaminen on vaivalloista. Lisäksi joillekin matka puuliiteriltä oman tulisijan luokse on pitkä.

Vaihtoehtoja polttopuiden kuljetukseen tulisijan luokse on siis monia. Tässä alla lyhyt vaihtoehtojen läpikäynti.

Tulisijoilla on erilaiset luonteenpiirteet, jotka tulee ottaa huomioon, kun miettii polttopuiden kuljetusta ja säilytystä. Ensinnäkin, tulisijan fyysinen koko voi asettaa rajoituksia polttopuiden mitoille (pituus ja paksuus). On myös huomioitava paloturvallisuus, eli ei ole suositeltavaa säilyttää kuivia polttopuita liian lähellä tulipesää. Maksimi suositeltava puumäärä on noin 0,5 m3.

Tulisijat voidaan kategorisoida seuraavasti: liedet, leivinuunit ja varaavat takat, takat ja design-tulisijat. Jokaisella kategorialla on omat luonteenpiirteet, jotka tulee ottaa huomioon, kun miettii polttopuiden kuljetusta ja käyttöä. Tulisijoista ja polttopuista voi lukea lisää täältä.

PUUNKANTOTELINEET

Puunkantotelineetovat kannettavia koreja, laatikoita tai telineitä. Niitä löytyy eri kokoisina ja eri ulkonäköisinä, mistä voi valita omaan tulisijaan ja sisustukseen sopivan vaihtoehdon.

Monesti polttopuut ovat varastoituna puuliiterissä tai -vajassa. Puunkantotelineellä tulisi tarvittravat puut kuljettaa tulisijalle. Tässä on huomioitava polttopuiden tarve määrässä sekä matka puuliiteriltä tai -vajalta tulisijalle tai saunalle.

Puunkantotelineet ovat melko yksinkertaisia polttopuuhuonekaluja. Kannattaa kiinnittää huomiota niiden kokoon, että jaksaa tarvittavat polttopuut kantaa.

Puunkantotelineissä voi säilyttää polttopuut sisätiloissa tai puunkantotelinettä voi käyttää vain polttopuiden kuljettamiseen.

KIINTEÄT POLTTOPUUTELINEET

Jotkut haluavat rakentaa tai ostaa kiinteän polttopuutelineen, varsinkin jos polttopuun tarve paljon suurempi kuin puunkantoteline tai jos haluaa säilyttää varmuuden varalta enemmän polttopuita sisätiloissa.

Kiinteän polttopuutelineen valinnassa tärkeitä huomioon otettavia seikkoja ovat sen koko ja sijoituspaikka. Kiinteän telineen koko kannattaa mitoittaa polttopuun tarpeisiin.

Sijoituspaikan suhteen kannattaa miettiä myös sisustuksellisia aspekteja.

Esimerkki puunkantoteline
Esimerkki puunkantoteline

PYÖRILLÄ VARUSTETUT POLTTOPUUN KULJETUS – JA SÄILYTYSTELINEET

Pyörillä varustetut polttopuun kuljetus – ja säilytystelineetovat käteviä polttopuiden vaivattomaan kuljettamiseen ja toimivat myös tyylikkäinä puutelineinä sisätiloissa. On huomioitava puuliiteriltä tai -vajalta tuleva polttopuiden kuljetusreitti, että se sopii valittavalle pyörillä varustettavalle polttopuutelineelle. Pyörillä varustetuissa puutelineissä voi kuljettaa kerralla paljon enemmän polttopuita. Sisätiloissa niiden paikkaa on helppo siirtää, vaikka vain siivouksen ajaksi. Jotkut haluavat että polttopuut eivät ole sisustuksessa näkyvillä, minkä johdosta pyörällisen polttopuutelineen avulla polttopuut voi siirtää kätevästi näkyviltä.

Markkinoilla ei ole hirveän useita pyörällisiä polttopuutelineitä tarjolla. Monet löytyy ulkokäyttöön ja niissä lähinnä erona on käytettävyys sekä ulkonäkö. Useat ulkokäyttöiset polttopuuvaunut ovat kaksipyöräisiä ja vaativat näin ollen tasaisen kuljetustien. Yksipyöräiset puunkantotelineet ovat joustavampia ajaa vaativimmissakin maastoissa.

fleimio woodhoppper
fleimio woodhoppper
fleimio original
fleimio original