TULISIJAT JA POLTTOPUUT

Erityyppisillä tulisijoilla on erilaisia ominaisuuksia. Ne kannattaa huomioida, kun mietitään tulisijan käyttötarkoitusta ja polttopuiden käsittelyä. Jo tulisijan fyysiset mitat antavat rajoitteita polttopuiden leveydelle ja pituudelle.

Käytännön vaihtoehdot polttopuutelineiksi ovat kannettavat korit, kiinteät telineet ja pyörillä liikkuvat telineet. Vaihtoehtojen välillä on selkeitä eroja sekä käyttömukavuudessa että ulkonäössä. Tärkeätä on miettiä myös sisustusta ja tunnelmaa. Lue lisää polttopuutelineistä täältä.

Polttopuut säilytetään yleensä puuliiterissä tai -vajassa, josta ne tulee kuljettaa tulisijan luokse. Tämä kannattaa myös ottaa huomioon, kun mietitään ratkaisuja.

Luonnollista on, että kannettavat korit ja telineet ovat joustavia, kiinteät telineet ovat pysyviä ratkaisuja – kun taas pyörillä kulkevat telineet ovat siitä käteviä, että niiden paikkaa on helppo siirtää ja polttopuiden kuljettaminen käy helposti.

Valitsi polttopuutelinevaihtoehdoksi minkä tahansa – voi varautua siihen, että polttopuista tulee aina hieman roskaa sisälle, mikä on luonnollista. Polttopuiden ollessa kuivia, roskat on helppo lakaista pois.

Yleisesti voidaan sanoa, että kuivien polttopuiden varastointi aivan tulisijan läheisyydessä ei ole suositeltavaa paloturvallisuuden takia. Muutenkin polttopuiden varastoinnissa kannattaa noudattaa annettuja ohjeita (lue lisää tästä). Tällä sivustolla käsitellään vain sellaisia tulisijoja, joissa poltetaan puuta, ja ne kategorisoidaan seuraavasti: liedet, leivin- ja lämmitysuunit, takat ja kamiinat sekä designtakat.

PUULIEDET

on yleensä tarkoitettu ruoanvalmistukseen, jolloin tärkein huomioitava seikka on polttopuiden säilytyspaikan valinta.

Puut tulisi voida säilyttää tarpeeksi lähellä liettä, jotta liedessä pystytään pitämään tasainen lämpötila ruoanvalmistuksen ajan – kuitenkin paloturvallisuus huomioiden.

fleimio design - rosenlwe liesi

Kuva: Rosenlew puuliesi / Valokuvarekisteri.

LEIVIN- JA LÄMMITYSUUNIT

Leivin- ja lämmitysuunit ovat usein varaavia, ja ne tuottavat mahtavasti lisälämpöä koteihin. Niissä poltettavien puiden määrä on suhteellisen suuri, joten merkittävää on, miten ja missä polttopuut varastoidaan, ja miten puuta saadaan poltettavaksi ilman, että siitä aiheutuu liikaa vaivaa tai roskaa. Parhaimmillaan polttopuuteline puineen on kaunis osa kodin sisutusta.

fleimio design - tulikivi

Kuva: Viereinen lämmitysuuni on Tulikiven sivuilta.

TAKAT JA KAMIINAT

Takat ja kamiinat lienevät yleisimpiä tulisijoja Suomessa. Niiden osalta on hyvä huomioida polttopuiden sijainti ja puunsäilytysratkaisun ulkonäkö. Avotakoista voi lentää kipinöitä, joten polttopuut on syytä säilyttää kauempana tulisijasta. Avotakoissa suositellaan poltettavaksi vain lehtipuuta, esim. koivua tai leppää. Lue lisätietoa polttopuista täältä.

Kontiopyry_Mantyharju2011_800x600-e1490795695872

Kuva: takka yllä on Mäntyharjun loma-asuntomessuilta 2011

DESIGNTAKAT

Designtakat ovat upeita sisustuselementtejä, joiden läheisyyteen vain harva polttopuiden säilytys- tai kuljetuskori tyylikkäästi sopii. Yleensä designtakat sijaitsevat keskellä huonetilaa, jolloin polttopuiden säilytys ja kuljetus poltettavaksi kannattaa miettiä sellaiseksi että se sopii sisustukselliseen kokonaisuuteen.

fleimio design -takkamaailma

Kuva: Takkamaailma Gyrofocus